Blog

Sanitair kopen? Hier moet je aan denken

Je bent druk bezig met de verbouwing van je keuken of badkamer en je wilt graag sanitair kopen. Waar moet je dan allemaal op letten? Voordat je daar antwoord op krijgt, leggen we je eerst uit wat sanitair precies is en wat voor producten er bij horen.

“Weet jij allang wat sanitair is en wil je direct tot de kern komen? Klik dan op het voor jou interessante onderdeel in de inhoudsopgave.”

Inhoudsopgave

 • Wat is sanitair?
 • Waar kan ik sanitair kopen?
 • Welk sanitair heb ik nodig?
  • Budget
  • Leefsituatie
  • Afmetingen
  • Soorten
  • Stijlen
  • Bediening
  • Uitloop
  • Installatie
  • Eisen warmwaterinstallatie
  • Duurzaamheid
  • Extra opties
 • Wat kost sanitair?
 • Hoe maak je sanitair schoon?
 • Waar moet ik verder nog een denken bij …

Wat is sanitair?

Wanneer je op zoek bent naar spullen voor je keuken of badkamer, kom je het woord sanitair vaak tegen. Sanitair artikelen, sanitaire voorzieningen, badkamer sanitair, keuken sanitair, enzovoort. Volgens Wikipedia is sanitair alle watergerelateerde producten die in een badkamer, slaapkamer, toilet, douche of keuken zijn geplaatst of gemonteerd met als doel de verzorging van het menselijke lichaam. Nogal een breed begrip dus. Je moet dan denken aan producten, zoals douches, baden, badkamermeubels, wastafels, toiletten en kranen.

Kort gezegd is sanitair dus alle producten die te maken hebben met de persoonlijke verzorging.

Waar kan ik sanitair kopen?

Tegenwoordig hoef je deur niet meer uit om sanitair te kopen. Je bestelt jouw kranen en douchesets gewoon online en laat je bestelling lekker thuisbezorgen. Vind je het fijner om de producten eerst te zien voordat je ze koopt? Dan is een sanitairwinkel handig.

Bij Twente-Sanitair heb je keuze uit beide opties. In onze online shop vind je een ruime collectie kranen en douchesets. Neem er eens rustig een kijkje, wie weet vind je precies wat je zoekt. Daarnaast kun je op afspraak een bezoekje brengen aan onze sanitairwinkel in Rijssen. Daar kun je inspiratie opdoen en ervaar je meteen onze gastvrijheid en specialistische kennis. Wij laten je graag zien wat er mogelijk is en beantwoorden meteen al je vragen.

 “Zit wat jij zoekt er niet tussen? Wij denken graag met je mee en gaan aan de slag om jouw perfecte kraan of doucheset alsnog te verkrijgen. Neem contact op.

Welk sanitair heb ik nodig?

Kranen en douchesets zijn meestal één van de laatste aankopen bij het inrichten van je keuken of badkamer. Eerst bepaal je de stijl van de inrichting. Vervolgens kies je bijpassende tegels en meubels. Als laatste kies je sanitair. Welk sanitair je precies nodig hebt, hangt af van jouw budget, leefsituatie, de ruimte en jouw wensen wat betreft stijl, duurzaamheid en gebruiksgemak.

Budget

Bepaal voordat je sanitair gaat kopen jouw budget voor de aanschaf van de producten en de installatie. Het is slim om daarbij ook rekening te houden met eventueel onvoorziene kosten. Bedenk vervolgens of je de kranen en douchesets laat installeren door een erkende installateur, of dat je zelf aan de slag gaat met de verbouwing. Je kunt aardig wat geld besparen door het zelf te doen, maar houd er dan wel rekening mee dat je bij schade waarschijnlijk geen aanspraak kunt doen op de garantie of je inboedelverzekering.

Leefsituatie

Ben je alleen, met z’n tweetjes of deel je de badkamer en keuken met het hele gezin? Is het ‘s morgens en ‘s avonds spitsuur of gebruikt ieder gezinslid de ruimtes op een ander tijdstip? Kijk goed naar wat voor jouw leefsituatie belangrijk is. Zo kun je met een druk gezin beter kiezen voor een dubbele wastafel met twee wastafelkranen.

Tip: Gebruik je de badkamer graag om te ontspannen of neem je liever een snelle douche? Met deze regendoucheset met handdouche hoef je niet te kiezen.”

Afmetingen

Voordat je een kraan koopt, moet je eerst zeker weten dat de kraan past. Dat doe je door de hartafstand (ook wel hart-op-hartafstand) te meten. Je meet dan de afstand tussen het midden van de koudwateraansluiting en het midden van de warmwateraansluiting van je kraan. De meeste kranen hebben een hartafstand van 15 cm. Daarnaast is ook een hartafstand van 12 cm mogelijk.

Soorten

Daarnaast ligt het er ook aan wat voor soort sanitair je wilt gaan kopen. Kranen voor een bad en douche hebben bijvoorbeeld andere eigenschappen dan die voor de keuken, wastafel of het toilet. Bepaal dus voor welke ruimte of handeling je de kraan wilt gebruiken.

Bij Twente-Sanitair vind je de volgende sanitair producten:

Klik op een product om meer te weten te komen over aanschaf en onderhoud.

Stijlen

Sanitair moet niet alleen functioneel zijn, maar ook qua design aansluiten bij de rest van jouw keuken of badkamer. Kranen en douchesets zijn de blikvangers in jouw keuken of badkamer. Ga je voor stoer en strak, of toch liever voor landelijk? En kies voor je voor trendy mat zwart of toch liever voor tijdloos rvs?

Bediening

Er zijn verschillende manieren om je sanitair te bedienen. Een mengkraan mix je door afzonderlijk de hendel(s) voor warm en koud water af te stemmen. Je kunt kiezen voor eengreepsbediening, waarbij je met één hand de hendel van warm naar koud beweegt om de temperatuur te veranderen, of voor twee aparte hendels om de watertemperatuur te mixen.

Wil je graag dat de temperatuur constant wordt afgegeven? Kies dan voor een thermostaatkraan. Een thermostaatkraan mengt automatisch warm en koud water tot de door jou ingestelde temperatuur en houdt deze vervolgens vast. Ook zal de temperatuur niet veranderen als je per ongeluk tegen de hendels stoot en kun je je dus niet per ongeluk verbranden aan te heet water.

Uitloop

Kranen zijn er in verschillende maten, met een lage, medium of hoge uitloop. Kranen met lage uitloop zijn vooral geschikt voor fonteinen en wastafels. Wil je iets meer ruimte hebben om je handen te wassen? Kies dan voor een medium uitloop. Bij een hoge uitloop denk je bijvoorbeeld aan een keukenkraan waar je eenvoudig je schoonmaakemmer mee kunt vullen. Een hoge uitloop kan ook handig zijn voor de wastafel. Zo kun je snel nog even je haren wassen onder de wastafelkraan.

“Tip voor een spatvrije spoelervaring: zorg ervoor dat de uitloop vanaf de kraan ongeveer 1 cm van de afvoer is verwijderd.”

Installatie

Inbouwkraan of opbouwkraan, wat is eigenlijk het verschil? Bij een inbouwkraan zijn alleen de essentiële onderdelen zichtbaar. De kraan wordt in de muur gemonteerd, waardoor je keuken of badkamer een stuk rustiger oogt en je meer ruimte hebt op je wasbak of meubel. Inbouwkranen zijn geliefd, omdat ze een luxe en moderne uitstraling geven. De installatie van een inbouwkraan is alleen wel lastiger (en duurder, als je het laat doen) dan het monteren van een opbouwkraan, omdat het binnenwerk van de kraan in de wand of het plafond verwerkt wordt. Ook is het moeilijker om onderdelen te vervangen of repareren.

Ga je liever voor een eenvoudige installatie waar geen hak- en breekwerk aan te pas komt? Kies dan voor een opbouwkraan. Hoewel een opbouwkraan er misschien wat minder mooi uitziet, is het monteren ervan makkelijker en minder kostbaar wanneer je de installatie uitbesteedt aan een expert. Daarnaast is het eenvoudiger een lekkage te verhelpen en onderdelen te vervangen.

Eisen warmwaterinstallatie

Als je aan het douchen bent, is het natuurlijk wel zo fijn als er lekker warm water uit de kraan komt. Over het algemeen geldt: hoe groter de douchekop, of hoe meer stralen tegelijk, des te meer warm water nodig is voor een volle straal. Controleer dus of jouw warmwaterinstallatie wel genoeg warm water levert voor die zwarte regendouche van jouw dromen. Een regendouche verbruikt namelijk vaak meer warm water dan een reguliere douche.

De meeste douchesystemen functioneren vanaf een minimale doorstroming van 7 tot 10 liter per minuut. Een standaard warmwaterinstallatie levert zo’n 10 (CW3) tot 13,5 (CW4) liter gemengd water per minuut (bij 38 graden Celcius).

Als blijkt dat de warmwaterproductie in jouw woning niet voldoende is, dan zijn er een aantal oplossingen als boilers, geisers of een cv-ketel met meer vermogen.

Duurzaamheid

We zijn steeds vaker op zoek naar manieren om ons huis te verduurzamen. Meestal doen we dat om een steentje bij te dragen aan het milieu, maar wist je dat verduurzamen ook interessant is voor de portemonnee? Duurzaam sanitair gaat namelijk veel langer mee door een keramisch binnenwerk. Daarnaast is duurzaam sanitair vaak waterbesparend. Deze kranen verbruiken veel minder water, zonder waterdruk te verliezen. Onder de douche merk je er dus eigenlijk helemaal niets van. Je kunt met duurzaam sanitair op de lange termijn veel geld besparen op je waterrekening.

“Twente-Sanitair heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Wij verkopen daarom alleen duurzame kranen en douchesets. Toch hoeft dat wat ons betreft niet duur te zijn. Kijk maar eens in onze ruime collectie en vind het sanitair dat bij jouw budget past.”

Extra opties

Sanitair komt tegenwoordig met een hoop extra opties die het leven nog makkelijker maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een regendoucheset met handdouche? Perfect voor een heerlijk ontspannen douche na een lange dag werken, maar ook om je snel even af te spoelen als je weer eens te laat bent opgestaan. Of wat dacht je van een keukenkraan met een draaibare uitloop? Handig om tussen twee spoelbakken te wisselen. Ga je voor optimaal gebruiksgemak in de keuken, zoals de kranen die je vaak ziet in de horeca? Kies dan een keukenkraan met uittrekbare handdouche.

Wat kost sanitair?

Van elk stuk sanitair zijn er verschillende soorten, maten en stijlen te vinden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het verschil tussen een zwarte opbouw wastafelkraan en een rvs inbouwkraan. Al deze verschillen hebben invloed op het totale prijskaartje. Je kunt het dus zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt.

Toch hoeft mooi en goed sanitair helemaal niet duur te zijn. Wij verkopen bijvoorbeeld de goedkoopste zwarte keukenkraan van Nederland. Ook onze andere sanitairproducten zijn scherp geprijsd en kenmerken zich door hoge functionaliteit en duurzaamheid.

Hoe maak je sanitair schoon?

Wil je dat jouw kranen en douchesets mooi blijven en zo lang mogelijk meegaan? Maak ze dan wekelijks schoon. Gebruik voor het schoonmaken van sanitair een zachte doek met warm water en een milde zeep (bijv. groene zeep). Zo maak je je sanitair mooi schoon en laat je ook geen schade achter. Spoel na het inzepen goed af.

“Let op: gebruik geen agressieve chemicaliën of schoonmaakdoekjes met een ruw oppervlak, zoals schuursponsjes. Gebruik ook geen microvezeldoek, ook al lijken ze op het eerste oog zacht. De haakjes van deze doek kunnen krassen achterlaten op mat zwart sanitair.”

Waar moet ik verder nog op letten?

In dit artikel hebben we uitgebreid stilgestaan bij waar je allemaal aan moet denken als je sanitair gaat kopen. Maar misschien is jouw vraag wel veel specifieker. Misschien heb je alleen een doucheset nodig. Of alleen een kraan. Ook dan zijn er nog dingen waar je op moet letten.

Een doucheset kopen

Knap jij ook zo op van een heerlijk warme douche? Een douche bepaalt voor een groot deel het comfort van je badkamer. Daarom is het belangrijk om de juiste doucheset te kopen.

Let allereerst op de afmetingen en de minimale eisen voor de warmwaterinstallatie. Deze bepalen grotendeels of een doucheset geschikt is voor jouw badkamer. Vervolgens kun je gaan nadenken over jouw persoonlijke wensen. Kies je voor inbouw of toch voor opbouw? En wat zijn de extra’s? Sommige douchesets hebben bijvoorbeeld een extra handdouche. Bekijk ook het bedieningsgemak: hoe zit de kraan in elkaar en hoe moet je ‘m bedienen?

“Op zoek naar een mooie zwarte regendouche die past binnen je budget? Bij Twente-Sanitair geniet je al van een weldadige regendouche inclusief handdouche vanaf €295,-. Shop nu.

Een keukenkraan kopen

Ga je een nieuwe keukenkraan plaatsen in je keuken? Voordat je een keukenkraan gaat kopen is het belangrijk om zeker te zijn van de juiste aansluiting. Waar is op dit moment het aansluitpunt van je kraan? Op het werkblad, op de spoelbak, of misschien wel tegen de wand achter de spoelbak?

Heb je een dubbele spoelbak? Dan is het slim om een keukenkraan te kopen met een draaibare uitloop en een grote draaicirkel, zodat je de kraan boven beide spoelbakken kunt gebruiken. Een hoge uitloop maakt het daarnaast makkelijk om emmers of hoge pannen met water te vullen. Wil je ook de meest lastige hoekjes van je spoelbak bereiken? Kies dan voor een keukenkraan met uittrekbare handdouche.

Een keukenkraan is één van de meest gebruikte voorwerpen in een huishouden, daarom is het goed om te kiezen voor een keukenkraan met een duurzaam keramisch binnenwerk. Deze gaan namelijk veel langer mee.

Een badkraan kopen

Voordat je een badkraan gaat kopen is het belangrijk om over een aantal zaken na te denken. Zo zijn er verschillende manieren om je badkraan te bedienen. Je kunt kiezen uit een mengkraan of een thermostaatkraan.

Wil een badkraan met of zonder doucheset? Met een doucheset kun je eenvoudig je haren wassen of jezelf even afspoelen tijdens het badderen. En kies je voor vrijstaand, inbouw of opbouw? Een vrijstaande badkraan wordt op de grond geplaatst en valt meteen op wanneer je de badkamer binnenloopt. Een inbouw badkraan is weggewerkt in de muur en alleen de bediening is nog zichtbaar. Je kunt ook kiezen voor een opbouw badkraan voor op de wand of op de badrand.

Door de grote uitloop komt er in korte tijd veel water uit een badkraan. Wil je niet alleen water besparen, maar ook op je portemonnee, kies dan voor een badkraan met een duurzaam binnenwerk.

 “Heb je al nagedacht over de kleur van je badkraan? Ga voor strak zwart of stijlvol rvs”

Een wastafelkraan kopen

Wastafelkranen zijn er in verschillende stijlen en maten. Voordat je een wastafelkraan koopt is het slim om eerst te kijken waar de aansluiting zit. Zit deze in de wand of onder de wasbak? Dit helpt je om te beslissen of je kiest voor inbouw of opbouw.

Was jij je haren wel eens onder de wastafelkraan? Kies dan voor een kraan met een hoge uitloop. Kijk wel eerst even of dit past. Heb je namelijk een planchet of een spiegelkast boven de wastafel, dan kan het nodig zijn om een lage uitloop te kiezen.

Een fonteinkraan kopen

Het lijkt een gemakkelijke keuze: een fonteinkraan kopen. Toch zijn er twee kenmerken waar je op moet letten bij het kopen van een fonteinkraan.

Allereerst de greep van de fonteinkraan. Heeft jouw toilet een strakke uitstraling? Kies dan voor een greep in de uitmonding van de kraan. Netjes verwerkt in de rest van het design, maar aan de andere kant wat lastig te bedienen. Ga je liever voor eenvoudige bediening? Kies dan voor een hendel op de kraan. Ten slotte kun je kiezen voor een fonteinkraan met een traditionele draaiknop. Iets minder makkelijk te bedienen, maar het geeft je toilet wel een mooie klassieke uitstraling.

Let daarnaast bij het kopen van een fonteinkraan goed op de afwerking. RVS zit bijvoorbeeld op een robuuste wijze in elkaar en is daarnaast meer hygiënisch. Een mat zwarte fonteinkraan met een gegalvaniseerde afwerkingen is het meest duurzaam.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Of heb je hulp of advies nodig bij de inrichting van je badkamer of keuken? Neem gerust contact met ons op, wij beantwoorden meteen al je vragen. Daarnaast ben je op afspraak ook welkom bij onze sanitairwinkel in Rijssen. Kom langs om inspiratie op te doen en ervaar onze gastvrijheid en specialistische kennis.

De waardering van twentesanitair.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 109 reviews.